Steg-för-steg

Rosetter

Om du vill ha flera rosetter i samma storlek förderar jag att göra en mall i papper istället för att skära ut direkt på SP eller marsipanen. Mallen nedan visar ena delen av rosetten, d.v.s att det krävs två av dessa för att göra en rosett. Plus en liten remsa som binder samman de två delarna. Den remsan har jag ingen mall för.

 

 

Bilden nedan visar tre rosetter som jag gjorde till tre doptårtor där jag ville ha dem i samma storlek. Rosetterna är 8 cm långa och 3 cm breda. Görs med fördel en till två dagar innan de ska sättas fast på tårtan för att rosetten ska hålla formen. Går bra att göra i både marsipan och sugerpaste.

 

Rosor (fri hand)

Rosona är handgjora. De är gjorda både av marsipan och sugerpaste. Sugerpaste är betydligt lättare att jobba med när man ska göra blommor, sp går att få tunnare och trokar fortare, den kladdar inte heller lika mycket som marsipanen kan göra. Nedan hittar du beskrivning på hur du gör dessa roser. Det ända verktyg du behöver är en plastficka (klipp av den sidan hålen är på så får du som en fick där du lägger in marspanen/sp).

 

Bild 1: Börja med att ta sex lika stora delar av marsipanen/sp. En av de sex delarna formar du avlång och de andra fem till runda bollar.

 

Bild 2: Platta till alla delarna lite, som bild två visar.

Bild 3: Platta till delarna i plastfickan. Plastfickan gör att det blir lättare att arbeta och det fastnar inte i bordet. Använd florsocker om det skulle behövas. Ena delen ska vara tunnare än den andra när man plattar till i plastfickan. 

 

Bild 4: Bilden visar den avlånga delen, när den plattats till ska den rullas ihop, denna del är mittendelen på rosen.

Bild 5: Visar hur alla delar ser ut efter att jag plattat till dem i plastfickan (och den avlånga delen är ihoprullad). Kanske syns dåligt men varje del är lite tunnare på vänstra sidan än den högra.

 

Bild 6: Jag har tagit mittendelen (den långa) och tar sedan det första bladet och lägger runt. Du gör så med de två första bladen.

Bild 7 : Här lägger jag på det andra bladet.

Bild 8: De övriga tre bladen ska läggas omlott, se bilden.

Bild 9: När du fått på alla bladen ser det ut som på bilden. du "rullar av"/"kniper av" där du tycker är lagom, beroende på om du vill ha en rundare eller en mer avlång ros. Rosbladen kan nu formas, om den ska vara utslagen eller mer ihop. Pröva dig fram :)

 

Roser (med mall)

 

Bilden nedan visar de utstickare som jag använder för att göra en ros (går även att göra andra blommor med dessa). Har 6 olika storlekar men för att göra roser i den storleken som på bilderna använder jag endast 4 utstickare, inte den minsta och den största. 

The picture below shows the cutter I use to make a rose (you can also do other flowers with these). Has 6 different sizes, but to make roses in the size of the images I use only 4 cutters, not the smallest and the largest.

Här har jag stansat ut fyra blommor. Går såklart att använda både marsipan, sockerpasta och flowerpaste men de är olika svåra/lätta att jobba med. Det skiljer sig även mellan olika märken, prova dig fram vad du tycker bästa om! 

Here I have stamped out four flowers. You can ofcourse use both marzipan, sugar paste or flower paste, but they are different difficult / easy to work with. It also differs between the different brands, try them what you think best about!

Tunna ut bladen på alla blommorna, jag tunnar ut bladen på en blomma i taget. För att göra det använder jag verktyget som du ser på bilden nedan men går även bra att tunna ut med händerna. 

Thin out the leaves on all the flowers, I thin out the leaves on one flower at the time. To do that I use the tool that you see in the picture below, but is also possible to thin out with your hands.

När du har tunnat ut bladen på första blomman, formar du en liten boll/trekant som du placerar i mitten av blomman, och börjar forma bladen runt denna mitt. 

Once you've thinned out the leaves of the first flower shapes a small ball / threesome that you place in the middle of the flower, and begin to shape the leaves around this center.

Bilden nedan visar hur jag rundar mitten med första bladet. 

The image below shows how I round the middle with the first leaf.

Andra bladet viks runt mitten. Ta varannat blad på blomman. 

Other sheet is folded around the middle. Take every second leaf of the flower.

Bilden nedan visar hur det ser ut när första blomman är "ihopsnurrad".

The picture below shows how it looks when the first flower is "twisted together".

Den första blomman som har "snurrats ihop" placerar du i mitten på den andra blomman, och gör på samma sätt som med den första blomman. 

The first flower which has "spun up", position in the middle of the second flower, and do it on same manner as with the first flower.

Bilden nedan visar två "ihopsnurrade" blommor som ställt på den tredje blomman. 

The picture below shows two "up spinning" flowers set on the third flower.

 

Bilden nedan visar tre blommor som har satts ihop. 

The picture below shows the three flowers that have been assembled.

Den fjärde blomman placerar jag direkt i en form (jag använder plastform där man egentligen ska placera ägg). Använd folieplast under annars finns risk att blomman fastnar i formen. 

The fourth flower I place directly into a mold (I use plastic mold where it really should place the eggs). Use the plastic foil under otherwise there is a risk that the flower get stuck in shape.

Sedan är det bara att placera de ihopsnurrade blommorna i denna blomman så bildar det en ros. sedan forma bladen hur man vill ha och ev måla. Jag har målat med en ätbar färg, pearlescent Ivory. 

Then it's just placing the assembled flower in this flower as it forms a rose. then shape the leaves how you want and possibly paint. I have painted with an edible color, pearlescent Ivory.

 

 

Krona

Hade bestämt mig för att jag ville ha en krona på en av tårtorna. Men gisses vad svårt det var innan jag kom på hur jag skulle göra! provade först i marsipan, och en större krona... var för ivrig att titta, vilket resulterade i att kronan gick sönder. Provade någon gång till i marsipan men gav upp. Provade istället att använda mig av sugarpaste, vilket var betydligt lättare!! gjorde en mall av papper först, skar ut och satte kronan runt en kryddburk för att få den att hålla formen medans den torkade. Fäste kanterna med lite lim, går även att fästa med lite vatten.

 

Hur man gör tårta med volanger

 

Bild 1: Det här är verktygen jag använder (kan ibland behöva även tandpetare för att stödja medan limet fastnar). Går såklart bra att göra en volangtårta utan dessa verktyg. Istället för lim har jag hört att det ska gå med lite vatten eller glasyr. Istället för formdynan kan man ta en ihopvikt tidning eller liknande. Istället för "utskäreren" går det att göra remsor för hand, behöver ändå inte vara så noga då det inte syns på tårtan =)

Bild 2: Börja med att täcka tårrtan med ett tungt lager marsipan. Som syns på bilden är inte grundjobbet speciellt bra men det kommer inte synas sedan heller! så volanger är ett utmärkt sätt att rädda en tårta om man någon gång skulle misslyckas med marsipanlocket :)

Bild 3: Skär ut remsor. De behöver inte vara samma längd som tårtans omkrets och inte heller behöver de vara lika långa alla remsor. Gör de inte för tjocka för då blir det svårt att få dem att fästa och sitta kvar på tårtan. Här har jag marsipan men tror det är lättare att jobba med sugarpaste, men det är också en smaksak. Använd florsocker för att få marsipanen smidigare och mer lättarbetad.

 

Bild 4: Tunna ut ena sidan på remsan. Den tunnare delen ska vara uppåt på tårtan. Den tjockare delen stryker du på lim.

 

 

Bild 5: När du strukit på limmet är det dax att fästa första remsan på tårtan. Börja uppifrån och jobba dig ner på tårtan. Fäst första remsan i önskad höjd, som bilden visar har jag valt att kanten ska gå llite ovanför tårtan. Låt remsan troka någon minut innan nästa remsa fästs.

 

Bild 6: Tänk på att för många remsor runt tårtan både kan göra det svårt för dem att fästa men också blir det väääldigt mycket marsipan när man ska äta! marsipan är supergott men kan bli för mycket av det goda =)

Bild 7: Sluresultatet. Lycka till =)