Småkakor
Nötkex med gräddganache
ca 30 st
Ingredienser:
125 g mörk choklad
75 g mjölkchoklad
3/4 dl grädde
80 g nougat
125 g smör
150 g socker
5 äggvitor
70 g mandelmjöl
70 g hasselnötsmjöl
1 vaniljstång
rivet skal från 2 citroner
20 g mjöl
1. låt grädden koka upp och ta av plattan. lägg ner chokladen i den varma grädden.
2. häll över chokladgrädden i en skål och tillsätt nougaten under omrörning.
3. låt blandningen svalna till rumstemperatur.
4. tillsätt 50 g smör och vispa med elvisp.
5. ställ ganachen svalt tills nästa moment
6. smält resterande av smöret och låt svalna.
7. vispa äggvitorna. tillsätt socker, lite i taget under tiden äggen vispas.
8. vänd försiktigt ner mandelmjöl, hasselnötsmjöl, vaniljfrön, citronskal och mjöl (plus 3 msk mjöl) i äggvispet
9. 175 grader 15 min + 5 min med ungnsluckan öppen så de torkar ytterligare
10. låt kexen svalna
11. sätt sedan samman kexen med ganachen
Mandelskorpor
100 g eko smör
2 dl socker
2 eko ägg
75 g sötmandel (hackade)
ca 6,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Danska pepparnötter
(Min personliga favorit bland småkakor!)
250 g eko smör
2,5 dl socker
1 dl milda 4% mat extra lätt och fyllig (går bra med tex lätt cremefraisch, turkisk yogurt eller annat i liknande konsistens och fetthalt)
2 tsk ingefära (eller 1 msk färskriven)
2 tsk malen vitpeppar
2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
600 g vetemjöl
1. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver
2. Rör ihop milda, socker och kryddor. Tillsätt därefter mjölblandningen. Ta lite mjöl i taget.
3. Rulla ut stänger som är fingertjoka och skär korta bitar om ca 2 cm. Ställ bitarna på högkant på ett bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 7-10 min. Bränns lätt, så håll koll!
Mördagskakor
Chocolate chip cookie
Ingredienser
100 g smör (rumstempurerat)
0,5 dl florsocker
1 dl råsocker
1 eko ägg
2, 5 dl eko vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad
2 dl hasselnötter (går bra att byta ut mot andra nötter såkklart!)
1. Vispa smör, florsocker, råsocker och ägg poröst
2. Grovhacka choklad och nötter
3. Blanda ner övriga ingredienser i socker/smörfluffet
4. Dela upp degen i 2-3 längder och rulla in dem i bakplåtspapper (eller liknande)
5. Lägg in rullarna i kylen 2-3 timmar
6. Sätt ugnen på 175 grader
7. Ta fram rullarna och skiva upp i centermeter tjocka skiver och lägg ut på bakplåtspapper (låt dem inte vara ute för långe i rumstemperatur innan de ska in i ugnen, det gör kakorna platta)
8. Gräddas i ugnen ca 10-12 minuter
Degen går bra att frysa. Perfekt att ha hemma när man får oväntat besök och ändå vill ha nygräddade kakor på nolltid! ;)
(Receptet är ifrån boken: Choklad - förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk)