Småkakor

Nötkex med gräddganache

ca 30 st

Ingredienser:

125 g mörk choklad

75 g mjölkchoklad

3/4 dl grädde

80 g nougat

125 g smör

150 g socker

5 äggvitor

70 g mandelmjöl

70 g hasselnötsmjöl

1 vaniljstång

rivet skal från 2 citroner

20 g mjöl

 

1. låt grädden koka upp och ta av plattan. lägg ner chokladen i den varma grädden.

2. häll över chokladgrädden i en skål och tillsätt nougaten under omrörning.

3. låt blandningen svalna till rumstemperatur.

4. tillsätt 50 g smör och vispa med elvisp.

5. ställ ganachen svalt tills nästa moment

 

6. smält resterande av smöret och låt svalna.

7. vispa äggvitorna. tillsätt socker, lite i taget under tiden äggen vispas.

8. vänd försiktigt ner mandelmjöl, hasselnötsmjöl, vaniljfrön, citronskal och mjöl (plus 3 msk mjöl) i äggvispet

9. 175 grader 15 min + 5 min med ungnsluckan öppen så de torkar ytterligare

10. låt kexen svalna

11. sätt sedan samman kexen med ganachen

 

Mandelskorpor

 

100 g eko smör

2 dl socker

2 eko ägg

75 g sötmandel (hackade)

ca 6,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

 

 

Danska pepparnötter

(Min personliga favorit bland småkakor!)

 

250 g eko smör

2,5 dl socker

1 dl milda 4% mat extra lätt och fyllig (går bra med tex lätt cremefraisch, turkisk yogurt eller annat i liknande konsistens och fetthalt)

2 tsk ingefära (eller 1 msk färskriven)

2 tsk malen vitpeppar

2 tsk kardemumma

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

600 g vetemjöl

 

1. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver

2. Rör ihop milda, socker och kryddor. Tillsätt därefter mjölblandningen. Ta lite mjöl i taget.

3. Rulla ut stänger som är fingertjoka och skär korta bitar om ca 2 cm. Ställ bitarna på högkant på ett bakplåtspapper.

4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 7-10 min. Bränns lätt, så håll koll!

 

 

Mördagskakor

 

Chocolate chip cookie

 

Ingredienser

100 g smör (rumstempurerat)

0,5 dl florsocker

1 dl råsocker

1 eko ägg

2, 5 dl eko vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

150 g mörk choklad

2 dl hasselnötter (går bra att byta ut mot andra nötter såkklart!)

 

1. Vispa smör, florsocker, råsocker och ägg poröst

2. Grovhacka choklad och nötter

3. Blanda ner övriga ingredienser i socker/smörfluffet

4. Dela upp degen i 2-3 längder och rulla in dem i bakplåtspapper (eller liknande)

5. Lägg in rullarna i kylen 2-3 timmar

6. Sätt ugnen på 175 grader

7. Ta fram rullarna och skiva upp i centermeter tjocka skiver och lägg ut på bakplåtspapper (låt dem inte vara ute för långe i rumstemperatur innan de ska in i ugnen, det gör kakorna platta)

8. Gräddas i ugnen ca 10-12 minuter

 

Degen går bra att frysa. Perfekt att ha hemma när man får oväntat besök och ändå vill ha nygräddade kakor på nolltid! ;)

(Receptet är ifrån boken: Choklad - förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk)