Övrigt
Chokladfondant
4 personer
125 g mörk choklad, gärna 70%
100 g osaltat smör
3 ägg
2 äggulor
0,5 dl socker
2 msk kakao
3 msk mjöl (om man är inte tål gluten går det att byta ut till potatismjöl)
1. Smält smör och choklad tillsammans
2. Vispa ägg, äggulor och socker poröst
3. Rör ner chokladsmöret i äggsmeten
4. Sikta ner de torra ingredienserna
5. Häll upp i smorda och sockrade potionsformar
6. Gräddas i ca 5-8 minuter (beror mycket på ugnen, ytan ska precis ha stelnat). 190 grader.
Det går att förberede upp till ett dygn innan, låt så i porttionsformarna i kylen tills de ska gräddas och ätas.
Lycka till <3
Chokladsuffle
Semlor/fastlagsbulle
12-15 semelbullar
50 g smör
2,5 dl eko mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
ca 8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
1. Värm mjölken till 37 grader och tillsätt jästen
2. Klicka i smöret (rumstempurerat)
3. Tillsätt kesella, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet.
4. Låt jäsa under bakduk i 30 min
5. Baka ut bullarna och låt jäsa 30 min
6. Pensla med det uppvispade ägget (går bra med mjölk också)
7. Gräddas ca 8 min på 225 grader.
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk/grädde
Brödet som blir över från urgröpningen
1. Blanda samman alla ingredienser till önskad konsestens
Croissanter
Banan- och chokladkaka
10-12 bitar
100 g smör
3 eko ägg
3 dl socker
1 banan
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g mörk choklad
1. Smält smöret och låt det svalna helt.
2. Vispa socker och ägg vitt och fluffigt.
3. tärna banenen i små bitar och tillsätt den och den hackade chokladen.
4. Blanda de torra ingrediensera och häll i dem under omrörning.
5. Häll över smör och mjölk.
6. Smörj en kaksform. Häll i smeten och grädda kakan
i nedre delen av ugnen i 200 grader tills provstickan är kladdfri, ca 40
minuter.
8. Stjälp upp kakan och låt den svalna helt.
9. Smält chokladen och skiva bananen, lägg bananskivorna på kakan
och ringla chokladen över.
Recept: Linnéa Seidel www.tasteline.com
"Favoritkaka"
Ingredienser
Botten
250 g mandelmassa
Fyllning
125 g smör
3 dl grädde
250 mörk choklad, 70% gör att fyllningen kan skära sig, så lyxa inte till det för mycket :-)
250 ljus choklad
1. Kavla ut och lägg mandelmassan i botten i en springform, 21 cm i diameter. Välj själv om du bara vill fylla botten eller fylla som om du gör en paj, om du gör kanter med madelmassan är det lättare att ta ur den ur formen.
2. Koka upp smör och grädd
3. Ta av från plattan och tillsätt chokladen. Rör till en jämn smet och häll smeten i formen.
4. Låt stå i kylen minst 4 timmar
(Recept av Maria Öhrn)
Kaffe- och Chokladmousse
Ingredienser
200 g mörk choklad
2 dl ekologisk grädde
20 g ekologiskt smör
1 kaffekapsel
50 g florsocker
3 ägg
1. Smält chokladen
2. Tillsätt grädden och smöret i den smälta chokladen.
3. Separera ägg.
4. Vispa florsocker och äggula, häll ner i chokladen.
5. Häll ner kaffe i chokladen.
6. Vispa äggvitor till maräng. Börja vispa för hand sedan i maskin.
7. Vänd ner äggvitan i resten av smeten.
8. Häll smeten i formar/skålar.
9. Låt stå i kylen minst fyra timmar.