Fyllningar

Vaniljkräm

 

Vaniljkrämen kan användas både som fyllning i tårtor och i tex gifflar. 

 

Ingredienser

3 dl ekologisk grädde 40% (fettprocenten påverka smaken, går såklart att använda en grädde med lägre fetthalt men krämen blir inte riktigt lika god)

1 ekologiskt ägg

1 vaniljstång (går att byta ut mot vaniljsocker, men tillsätts efter krämen svalnat för att inte få en bismak)

3 msk socker

1 msk maizenmjöl

 

1. Blanda alla ingridienser i en kastrull med tjock botten.

2. Sjud krämen under ständig omrörning så den inte bränner i botten. Vispa tills den tjocknar.

3. Ta bort från spisen och häll direkt upp i en bunke och vispa tills den svalnat.

 

Detta recept räcker till ett tårtlager, 18 cm tårta. 2 gånger receptet för tårta på 24 cm.

Crème Diplomate 

Blanda vaniljkräm med vispad grädde (2 delar vaniljkräm, 1 del grädde)

 

Hallonmousse

 

1 pkt mascarpone

2 dl eko grädde

1 pkt (225g) hallon

1 dl florsocker

vaniljsocker

 

1. Vispa ihop mascarponen och florsockret i en bunke med elvisp

2. Sila ner de rumstempurerade hallonen i mascarponen

3. Vispa grädden

4. Rör ihop alla ingredienser och tillsätt vaniljsocker

5. Färdig att ätas eller användas i tårtan direkt!

 

Lycka till =)

 

Detta recept räcker till ett lager i tårtan (24cm)

 

(kan även ätas som efterrätt, som bilden visar)

 

Chokladmousse

 

3 dl eko grädde

100g 70% choklad

1 pakt mascarpone

1 dl florsocker

vaniljsocker

 

1. Smält chokladen

2. Vispa mascarpone, florsocker och vaniljsocker med elvisp

3. Blanda ihop mascarponen och den smälta chokladen

4. Vispa grädden

5. Rör ihop grädden med mascarponeblandningen, (ej elvisp!)

 

Detta räcker till ett lager i tårtan (24 cm)

 

Vitchokladmousse

 

4 dl eko grädde

250 g vitchoklad

 

1. Smält chokladen i hälften av grädden (på spis eller i micro). låt svalna helt innan det vispas. Ha inte för brottom, måste vara kallt annars går det inte att vispa ihop!

3. Tillsätt andra hälften av grädden och vispa ihop

4. klart! =)

 

Detta recept räcker till ett lagar i tårtan (24 cm)

 

Rårörda hallon

 

Till ett lagar rårörda hallon i tårtan (24 cm) 

2-3 pkt 225g/st beroende på hur tjocka bottnarna är.

 

1. Låt hallonen tina och häll av vätskan (för mycket vätska kvar i hallonen kommer göra tårtbotten blöt och det finns risk att det rinner ur årtan, inte så snyggt!)

2. Blanda i önskad mängd socker. söttman/surheten i hallonkompotten är beroende på vilken kombination i tårtan man vill ha, om man ska kombinera med ex vitchokladmousse som är väldigt söt kanske man vill ha hallonen lite mer friskt än sött.

 

Blåbärsmousse

 

1 pkt mascarpone

1,5 dl eko grädde

1 pkt (225g) blåbär

ca 1 dl florsocker

vaniljsocker

 

1. Vispa ihop mascarponen och florsockret i en bunke med elvisp

2. Sila ner de rumstempurerade blåbären i mascarponen

3. Vispa grädden

4. Rör ihop alla ingredienser och tillsätt vaniljsocker

5. Färdig att ätas eller användas i tårtan direkt!

 

Detta recept räcker till ett lager i tårtan (24cm)

 

Citronmousse

1/2 pkt mascarpone

1/2 eko citron

2 msk florsocker

1 tskk vaniljsocker

ca 1/2 dl grädde

 

1. Vispa grädden med elvisp

2. Viska ihop övriga ingredieser

3. Rör försiktigt ihop grädden och de andra ingredienserna

4. klar för att ätas =) eller fylla en tårta!

 

Citroncurd