Bullar/muffins

Grundrecept muffins

20st

 

100 g eko smör

4 ekologiska ägg

4 dl socker

6-8 dl ekologiskt mjöl

4 tsk bakpulver

2 dl eko mjölk

 

lägg till valfri saksättning, ex hackad choklad, äpple/kanel eller blåbär

 

Smält smör och låt svalna

Vispa ägg och socker vitt

blanda bakpulver och mjöl, rör ner i äggen och tillsätt mjölken.

 

225 grader ca 15 minuter

 

(bilden visar minimuffins, fler än 20st)

 

 

Vaniljgifflar

 

1 kg ekologiskt mjöl

1/2 tsk salt

2 dl Ekologiskt socker

50 g ekologisk jäst

1 ekologiskt ägg

225 g ekologiskt smör

1/2 L. ekologisk mellan-/standardmjölk 

 

Värm smör och mjölk till 37 grader och tillsätt jästen. Tillsätt resterande ingredienser och låt jäsa minst 45 minuter under bakduk.

baka ut gifflarna och låt jäsa yllerligare 30 minuter.

250-275 g i 5-10 minuter, beroende på ugn.

 

Recept på vaniljkrämen till dessa gifflar hittar ni under "Fyllningar"

 

Kanel-/vanilj-/saffransbullar

 

50 g sötad jäst

4 dl standard mjölk eko

100 g eko smör

1 dl baksirap

1 krm salt

ca 14 dl eko mjöl (ta lite mjöl i taget)

 

(Om det ska bli saffransbullar tillsätt ett paket saffran i vätskan)

 

Fyllning:

150 g eko smör

1 dl socker

1,5 msk kanel

 

1 eko ägg till pensling

 

1. Värm mjölk till 37 grader och tillsätt därefter jästen. klicka ner det rumstempurerade smöret. 

2. Tillsätt sirap och salt i degvätskan

3. Blanda i lite vertemjöl i taget, degen ska vara blank och smidig

4. Låt jäsa under bakduk i 30 min

5. Gör fyllningen, blanda alla ingredienser till en slät massa

6. Gör bullarna och låt jäsa ca 40 min

7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg

8. 225 grader i ca 7-8 min

 

Tips: använd muffinsformar istället för bullformar. Det gör både bullarna finare och pappret sitter kvar, även när de varit frusna.

 

 

 


Kärleksmuffins (kärleksmums/moccaruta/ingegerdskaka)

 

20 stycken

Ingredienser:

150 g smör

2 eko ägg

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

4 msk kakao

1,5 dl eko mjölk

4,5 dl eko vetemjöl

 

1. Smält smöret och tillsätt mjölken

2. Vispa ägg ock socker poröst

3. Blanda alla torra ingredienser

4. Sikta ner de torra ingrediens i ägg och sockerblandningen

5. Tillsätt mjölk och smöret. Rör försiktigt smeten jämn.

6. Grädda i ugnen på 220 grader ca 15 min

7. Låt svala lite innan du häller på kaffeglasyren 

8. Häll över kokosen innan glasyren stelnat

 

Kaffetopping:

50 g smör

3 msk bryggt kaffe

1 msk kakao

2 tsk vailjsocker

3 dl eko florsocker

 

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och rör ihop under uppvärmning

 

 

 

Wienersnurror